Πρόγραμμα

ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ – ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

Αν ζητάς ανθρωπιά και δίκιο νόμο, δεν είν’ εκεί που πας. Ν’ αλλάξεις δρόμο!

 

Τα τελευταία χρόνια η κοινωνία βιώνει μία άνευ προηγουμένου επίθεση σε όλα τα λαϊκά κεκτημένα, εξαιτίας της πολιτικής των Μνημονίων και των επιταγών της Τρόικα. Η συρρίκνωση στις παροχές της υγείας και της παιδείας, η διάλυση κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος, ο αποκλεισμός μεγάλης μερίδας του λαού από βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως το ρεύμα, το νερό, τη θέρμανση, ακόμα και η ίδια η στέγαση, η καταστροφή του αγροτικής παραγωγής και η απαξίωση της υπαίθρου, που ανάμεσα στα άλλα έχει δημιουργήσει και επισιτιστική κρίση, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, οι μισθοί και συντάξεις πείνας, τα τρομακτικά ποσοστά ανεργίας, η μετανάστευση του πιο δυναμικού κομματιού της κοινωνίας μας και η συντονισμένη επιχείρηση εκφασισμού έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση εξαθλίωσης και απόγνωσης των πολιτών.

Όλα όσα κέρδισαν οι προηγούμενες γενιές με τους αγώνες και το αίμα τους, κινδυνεύουν να χαθούν και εμείς να αφήσουμε μόνο ένα αβέβαιο μέλλον για τα παιδιά μας. Δεν είμαστε από αυτούς που πιστεύουν ότι τα αυτοδιοικητικά ζητήματα είναι αποκομμένα από το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο και δεν έχουμε αυταπάτες ότι ο «Καλλικράτης» ως μετάφραση του μνημονίου στην τοπική αυτοδιοίκηση αφήνει τις τοπικές κοινωνίες ελεύθερες να αποφασίσουν τα του οίκου τους. Ωστόσο, δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε για ακόμα 5 χρόνια τον «Καλλικράτη» ως άλλοθι για την έλλειψη πολιτικής βούλησης και πράξης στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων.

Αντίθετα, εμείς αντιλαμβανόμαστε την τοπική αυτοδιοίκηση ως βασικό κύτταρο της δημοκρατίας που μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Οραματιζόμαστε ένα Δήμο μπροστάρη στους αγώνες που θα δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες, για μία κοινωνία όπου ο πολίτης της θα μπορεί να οραματιστεί με αξιοπρέπεια ξανά το μέλλον το δικό του και των παιδιών του.

Ο λαός της Λέσβου δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανεχτεί για ακόμα 5 χρόνια το ίδιο φθαρμένο πολιτικό προσωπικό, που έλαμψε επί δεκαετίες με την αδιαφορία για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, την αναποτελεσματικότητα, τη διαπλοκή και την προσπάθεια συστηματικής παθητικοποίησης των πολιτών, επιδιώκοντας τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων, περισσότερο δε σήμερα που εκμεταλλεύονται την ανάγκη του κόσμου.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχασε κάθε δημοκρατικό λαϊκό χαρακτήρα που μπορεί να είχε και μετατράπηκε ανοιχτά σε ένα είδος τοπικού κράτους. Συγκεκριμένα, εφαρμόστηκε ένα αυταρχικό δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης-διαχείρισης και αδιαφάνειας, ενώ παράλληλα εγκαταλείφθηκε κάθε κοινωνική διάσταση στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Οι δήμαρχοι μετατράπηκαν σε μεσάζοντες σε «δουλειές» που παρέχονται σε ιδιώτες. Σε αυτό το μοντέλο, η «διαπλοκή» δεν ήταν ένα «λάθος» αλλά βασικό στοιχείο. Τελικά, όλες οι εκδοχές στο καλλικρατικό-καποδιαστριακό μοντέλο έχουν αποτύχει όχι μόνο γιατί υπηρέτησαν τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας και των λαϊκών συμφερόντων, αλλά και γιατί αποδείχτηκαν μη λειτουργικά. Σε αυτό το πλαίσιο της κρίσης, οι Δήμοι ανέλαβαν έναν «παραδοσιακό» ρόλο διαχείρισης της φτώχειας, ενώ ξεπουλάνε τα πιο κερδοφόρα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως το νερό.

Το ίδιο τοπικό κατεστημένο που λειτούργησε με αυταρχικό και συγκεντρωτικό τρόπο στη διοίκηση του Δήμου, επιδιώκει να ανακυκλώσει την εξουσία του χωρίς να το ενδιαφέρει το πολιτικό πρόσημο. Εκείνοι που σήμερα παρουσιάζονται ως «ανεξάρτητοι», μέχρι σήμερα δεν έχουν διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία απολύτως τίποτα που να βελτιώνει την καθημερινότητα των Λέσβιων, λόγω της εξάρτησης τους από τα εκάστοτε πολιτικά συμφέροντα. Γιατί να το κάνουν τώρα;

Εμείς δεν δηλώνουμε ανεξάρτητοι. Είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από τις ανάγκες και τα πραγματικά προβλήματα του λεσβιακού λαού, γιατί ακριβώς αυτά ζούμε κι εμείς. Τόσα χρόνια είμαστε στους δρόμους και στα κινήματα, δίπλα στους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο από τις πολιτικές λιτότητας. Με αυτό το πολιτικό κεφάλαιο σήμερα αποφασίζουμε να πάρουμε μαζί με το λαό την κατάσταση στα χέρια μας, να αλλάξουμε το νησί και τις ζωές μας. Με πίστη στην αυτενέργεια, στη συμμετοχή, στην κινητοποίηση, περπατάμε μαζί στο δρόμο των δικών μας απαιτήσεων, στις δικές μας ανάγκες, από εμάς για μας. Μπορούμε να μετατρέψουμε το δήμο μας σ’ έναν πόλο αντίστασης, αγώνα και πολιτικής δράσης από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου σε κάθε δρόμο, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργασιακό χώρο.

Μια από τις βασικές αρχές του «Άλλου Δρόμου» είναι η συνδιοίκηση του Δήμου από κοινού με τους δημότες και τη διεξαγωγή λαϊκών συνελεύσεων σε κάθε χωριό της Λέσβου, με συμμετοχικό προϋπολογισμό και τους δημότες να κάνουν τον προγραμματισμό αλλά και να ελέγχουν τις δαπάνες της δημοτικής αρχής.

Συνεπώς, αυτό που εμείς προτάσσουμε είναι η ανατροπή στην πράξη των καλλικρατικών θεσμών με την καθολική ενεργοποίηση των πολιτών. Συγκεκριμένα, ο δημόσιος ανοιχτός ενεργός λαϊκός έλεγχος της δημαρχιακής εξουσίας και η ενεργή λαϊκή παρουσία μπορεί να επιβάλει «χρηστή» διαχείριση, αλλά και αποφάσεις προς όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας. Άρα, η δημιουργία-λειτουργία-ενίσχυση των θεσμών των λαϊκών συνελεύσεων ανά χωριό και στις γειτονιές της Μυτιλήνης είναι η μόνη δυνατή προϋπόθεση να ανατραπούν τα θεσμικά εμπόδια των καλλικρατικών δήμων μεταφέροντας την πάλη των συσχετισμών δύναμης από το Δημοτικό Συμβούλιο μέσα στην κοινωνία.

Προωθούμε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης, αυτό της συν-διοίκησης. Οι δεσμεύσεις μας:

 • Ξαναζωντανεύουμε τα χωριά μας, δίνουμε τις αρμοδιότητες και τους πόρους που προβλέπει ο Νόμος στα Τοπικά Συμβούλια και εξασφαλίζουμε την εβδομαδιαία λειτουργία των Κοινοτικών Γραφείων.
 • Δημιουργούμε παράλληλους θεσμούς συμμετοχής των κατοίκων της Λέσβου με αποφασιστικό ρόλο. Συστήνουμε επιτροπή οικονομικού ελέγχου και διαφάνειας.
 • Λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε χωριό και συνελεύσεις συνοικίας, των οποίων οι αποφάσεις θα έχουν δεσμευτική ισχύ για το Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το πλαίσιο-κείμενο αρχών της Κίνησης.
 • Τοπικά δημοψηφίσματα για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Λέσβου.
 • Δίνουμε σε δημόσια διαβούλευση σημαντικά θέματα που αφορούν τον Δήμο πριν συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
 • Ενεργοποιούμε τον θεσμό του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης».
 • Ενισχύουμε τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και κυρίως την άμεση δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο με την εισαγωγή του θεσμού του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού που είναι μια διαδικασία άμεσης συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων μιας πόλης στον καθορισμό των προτεραιοτήτων για τα έργα και τις δραστηριότητες που θα προβλέπει ο δημοτικός προϋπολογισμός.

Το δημοτικό συμβούλιο δεν θα είναι απλώς θεατής της διαδικασίας:

 • Με δική του πολιτική απόφαση ξεκινάει μια πρωτοποριακή διαδικασία συλλογικού προγραμματισμού για τη Λέσβο και συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.
 • Καθορίζει τους τομείς εφαρμογής του προγράμματος και το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν.
 • Ορίζει έναν αντιδήμαρχο και τρεις δημοτικούς συμβούλους ως υπεύθυνους για τον Συμμετοχικό Προϋπολογισμό.

Για να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό αυτό το μοντέλο καθολικής συμμετοχής του πολίτη στη διοίκηση του δήμου, προϋπόθεση είναι η άρση κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού και η υπεράσπιση του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών πρόσβασης στα βασικά αγαθά, υπηρεσίες και ελευθερίες.

Πιστεύουμε ότι ο Δήμος, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες πολιτικές, έχει τη δύναμη να οικοδομήσει ένα πλαίσιο δομών και υπηρεσιών που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη πολύμορφων δράσεων κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής χειραφέτησης όλων των αποκλεισμένων ομάδων, των ενεργών συλλογικοτήτων, των κινημάτων, των δικτύων αλληλεγγύης, κάθε πολίτη που ονειρεύεται και αντιστέκεται.

Ο ρόλος του Δήμου εδώ είναι κρίσιμος. Οφείλει και μπορεί να εξασφαλίσει αυθεντικούς δημόσιους χώρους όπου οι διαφορές θα εισακούγονται γιατί θα αποκτούν φωνή αυτοί που τώρα δεν ακούγονται. Η δημόσια περιουσία του Δήμου Λέσβου μπορεί να αξιοποιηθεί για να στεγάσει υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, κοινωνικά φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, την καλλιτεχνική έκφραση και τον πολιτικό διάλογο. Για να γίνει εφικτό ένα τέτοιο εγχείρημα είναι ανάγκη ο Δήμος να επιδείξει θεσμική και πολιτική ανυπακοή απέναντι στην κεντρική πολιτική εξουσία και πνεύμα συνεργασίας με τις πρωτοβουλίες από τα κάτω, ακόμη και σε περιόδους διαφωνίας και έντασης.

Σκιαγραφώντας έναν άλλο δρόμο για το Δήμο Λέσβου προτάσσουμε στο σήμερα ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον μακριά από λογικές παράδοσης των δημόσιων αγαθών σε ιδιωτικά συμφέροντα και ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Οι θέσεις της κίνησής μας αποτελούν προϊόν διεργασίας επιτροπών που απαρτίζονται από πλήθος πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας για να συνδιαμορφώσουμε τις προτάσεις εκείνες που θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας και θα οδηγήσουν το νησί μας σε ένα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο αύριο.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΥΓΕΙΑ

Στόχος της κίνησής μας είναι η ανάπτυξη και στήριξη δομών Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης, ώστε να μην υπάρχει κανείς δημότης χωρίς στέγη, φαγητό, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και πρόσβαση στις δομές υγείας και στο φάρμακο. Οι παρεμβάσεις του Δήμου δεν έρχονται να υποκαταστήσουν τις δομές του υγειονομικού συστήματος, αλλά να λειτουργήσουν συμπληρωματικά σε μια εποχή απόσυρσης του κράτους από την υποχρέωσή του για καθολική, δημόσια, δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στα επίπεδα της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου να βγουν από τα γραφεία στους δρόμους, εκεί που υπάρχουν τα πραγματικά προβλήματα.

 • Αντιμετώπιση της κοινωνική κρίσης και επιστράτευση των δικτύων αλληλεγγύης. Ο Δήμος να γίνει ασπίδα προστασίας για όσους υποφέρουν και κινδυνεύουν μέσω της δημιουργίας ενός πολύπλευρου δικτύου κοινωνικής προστασίας.
 • Προστασία κατοικίας από πλειστηριασμούς.
 • Κινητή ιατρική μονάδα για πρόληψη και θεραπεία σε δράσεις αυτόνομες ή σε συνεργασία με πιστοποιημένους φορείς, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων προγραμμάτων. Όχι αποσπασματικές, επετειακές και επικοινωνιακού χαρακτήρα δράσεις.
 • Ενίσχυση των βρεφικών και παιδικών σταθμών. Διεύρυνση των προϋποθέσεων ένταξης των αιτούντων ώστε να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των παιδιών που δικαιούνται φροντίδας. Κατάργηση των τροφείων. Μέριμνα για τη σίτιση όλων των παιδιών χωρίς εργολαβίες.
 • Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» πρέπει να στηριχθεί, να διευρυνθεί ως προς του δικαιούχους χρήστες του (άρση των νέων προϋποθέσεων – εμποδίων που έχουν τεθεί για ένταξη δικαιούχων στο πρόγραμμα). Να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα με διατήρηση των εργαζομένων με σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου, αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας.
 • Τα ΚΑΠΗ σήμερα δεν καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ηλικιωμένων και ειδικά των γυναικών. Πρέπει να αλλάξουν φυσιογνωμία, να γίνουν μαζικοί χώροι γνωριμίας, κοινωνικοποίησης και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τους πολλούς και τις πολλές, υιοθετώντας την επικοινωνιακή φιλοσοφία των ανοιχτών λεσχών φιλίας, δηλαδή να παρέχουν δημιουργική απασχόληση, εργοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ημερήσιες εκδρομές και περιπάτους
 • Στα γηροκομεία που διαχειρίζεται ή στα οποία συμμετέχει ο Δήμος πρέπει να γίνει μια συγκριτική καταγραφή των προσφερόμενων υπηρεσιών με τις ευρύτερες κοινωνικές και πολιτισμικές ανάγκες των ηλικιωμένων, με σκοπό να συνδεθούν με δράσεις και εκδηλώσεις άρσης της απομόνωσης και κοινωνικοποίησης.
 • Ο Δήμος μπορεί σε συνεργασία με άλλους δήμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να οργανώσει ένα δίκτυο πολιτισμικών ανταλλαγών των ηλικιωμένων με αμοιβαία ταξίδια γνωριμίας.
 • Τα Δημοτικά Ιατρεία – Φαρμακεία αποτελούν σημαντικό θεσμό πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, εξαιρετικά πολύτιμο σήμερα, όταν διαλύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το 30% του πληθυσμού είναι ήδη ανασφάλιστο. Υποστήριξη, διεύρυνση και αποκέντρωση των δημοτικών ιατρείων και φαρμακείων. Στόχος η μέγιστη κάλυψη του νησιού σε πρωτοβάθμια περίθαλψη, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες (άνεργοι, ανασφάλιστοι, άστεγοι, χρήστες ουσιών κλπ) και δωρεάν παροχή φαρμάκων. Ο Δήμος να διεκδικήσει από τις δομές του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ να καλύπτουν τα έξοδα διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων για τις οποίες απαιτείται πρόσβαση στα νοσοκομεία.
 • Ένταξη στην επόμενη προγραμματική περίοδο το Κέντρο Ημέρας για ασθενείς με Αλτσχάιμερ.
 • Λειτουργία κέντρου ψυχικής υγείας στην Καλλονή.
 • Συνεργασία του Δήμου με υπάρχουσες δομές, όπως το ΚΕΘΕΑ.
 • Στήριξη του Κέντρου φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών με παράλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη βία κατά των γυναικών.
 • Η προσβασιμότητα αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα με απώτερο στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με τους όρους και τις ανάγκες των ίδιων των Α.με.Α. ως ισότιμων μελών της κοινωνίας μας. Ειδικές ράμπες για αμαξίδια σε όλα τα σχολεία, τα δημόσια κτήρια, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες υψηλού ενδιαφέροντος, σε όλους τους ελεύθερους χώρους και στις παραλίες και παρότρυνση των ιδιωτών να ενισχύσουν τα μαγαζιά τους με αυτές.
 • Ψυχοκοινωνική και ιατρική υποστήριξη των Α.με.Α. με Γραφείο Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και με διεύρυνση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
 • Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης των Α.με.Α., αποκομμένο από την επιχειρηματική λογική των ΜΚΟ, που την ευθύνη θα την έχει ο Δήμος, ως καθ’ ύλην αρμόδιος, και δεν θα ιδρυματοποιεί τα συγκεκριμένα άτομα, αλλά θα τους παρέχει τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης, μέσα από δραστηριότητες που θα ενισχύουν τις ικανότητές τους και θα προωθούν την ομαλότερη κοινωνική τους ένταξη. 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η προστασία του περιβάλλοντος και η υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων αποτελεί μία από τις μείζονες προτεραιότητές μας. Πιστεύουμε ότι η χλωρίδα, το δάσος, η πανίδα, ο ατμοσφαιρικός αέρας, το νερό, η ενέργεια, ο φυσικός πλούτος συνιστούν μια ανεκτίμητης αξίας ομάδα δημόσιων αγαθών που είμαστε αμετακίνητα αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε, να αναδείξουμε και να αναπτύξουμε. Αποφασίζουμε να παλινορθώσουμε το δημόσιο χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων και να παρέμβουμε για την ανάκτηση και επανοικειοποίησή τους από τους δημότες της Λέσβου, συλλογικά και με όρους συνεργασίας και αλληλεγγύης.

 • Εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε κάθε μικρό και μεγάλο δημοτικό έργο υποδομής.
 • Ανάκτηση, δημοτική διαχείριση, αποκατάσταση και καλλωπισμός όλων των πάρκων, αστικών και ημιαστικών άλσεων και ακτών και έμπρακτη διασφάλιση της απρόσκοπτης δημόσιας και δωρεάν λειτουργίας τους για την ψυχαγωγία των δημοτών. Ειδικά για την παραλία του ΕΟΤ (Τσαμάκια) υποστηρίζουμε τη δημοτική διαχείριση των αναψυκτηρίων με δωρεάν είσοδο στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
 • Έγκαιρη και σωστή μελέτη για τη διάνοιξη δασικών δρόμων και συντήρηση, καθαρισμό των υπαρχόντων σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο πυρκαγιάς κανένα κομμάτι δασικής γης. Αγώνας για αποτελεσματική και συνεχή προληπτική και κατασταλτική προστασία όλων των δασών από εμπρησμούς και μετεωρολογικούς κινδύνους, παλλαϊκή αντίσταση στην οικοπεδοποίηση και τους αποχαρακτηρισμούς με πρωταγωνίστρια τη δημοτική αρχή.
 • Διασφάλιση της εφαρμογής της προστατευτικής νομοθεσίας για όλους τους υδροβιότοπους, τα οικοσυστήματα, τα γεωπάρκα, τα μνημεία της φύσης και τις προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και βιοποικιλότητας.
 • Έμπρακτη επιβολή της λειτουργίας ιδιωτικού βιολογικού καθαρισμού σε κάθε τυροκομική επιχείρηση και αμετάκλητη απαγόρευση διοχέτευσης των αποβλήτων στο αλμυρό και το γλυκό νερό.
 • Αξιοποίηση επιστημονικών πορισμάτων οικολογικής επεξεργασίας του κατσίγαρου και απαγόρευση διοχέτευσής του στο αλμυρό και γλυκό νερό.
 • Καταγραφή, ηλεκτρονική σήμανση, εμβολιασμός, περίθαλψη και θεραπεία όλων των αδέσποτων σκύλων του νησιού σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις. Επαναλειτουργία του Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Σκύλων. Πρόγραμμα υιοθέτησης αδέσποτων σκύλων από δημότες και εφαρμογή της ποινικής νομοθεσίας περί ζωοκτονίας.
 • Στελέχωση και λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου.
 • Υποστηρίζουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική, ηλιακή, γεωθερμική, υδροηλεκτρική) με την ανέγερση μικρών και ήπιων μονάδων παραγωγής. Αντιστεκόμαστε στα σχέδια μετατροπής του νησιού σε εργοτάξιο με την εγκαθίδρυση φαραωνικών έργων προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.
 • Αντικατάσταση των ανεμογεννητριών της Αμαλής.
 • Ξεκινάμε τις διαδικασίες εκπόνησης μελέτης για τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ και την ανέγερση νέου ήπιου εργοστασίου με τις πιο σύγχρονες εγγυήσεις προστασίας.
 • Υπογειοποίηση υποσταθμών και καλωδίων της ΔΕΗ στο κέντρο της Μυτιλήνης, των μεγάλων χωριών και των παραδοσιακών οικισμών.
 • Ο Δήμος μπαίνει μπροστά στον αγώνα για την μη εκχώρηση δημόσιων χώρων στο ΤΑΙΠΕΔ. Ανάκληση της παραχώρησης του πάρκινγκ στο Εμπορικό Λιμάνι και ανέγερση περιφερειακών δημόσιων δωρεάν πάρκινγκ στις συνοικίες (π.χ. στο Νταμάρι Λαγκάδας) και σε τουριστικούς προορισμούς.
 • Έλεγχος των ιδιωτικών αυθαιρεσιών (στάθμευση σε πεζοδρόμια, επεκτατικά τραπεζοκαθίσμτα, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, παράνομες διαφημιστικές πινακίδες κ.α.).

ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Πρώτη προτεραιότητα είναι η φροντίδα για τη συντήρηση και εξασφάλιση της καλής λειτουργίας των υποδομών που υπάρχουν. Για την εξασφάλιση αυτή απαιτείται η αναδιοργάνωση των μηχανισμών και του προσωπικού του Δήμου που είναι επιφορτισμένο με αυτό το έργο. Αυτό πρέπει να γίνει με αποκέντρωση υπηρεσιών (που υπενθυμίζει και την ανάγκη για μικρότερους Δήμους), οπότε οι τεχνικές υπηρεσίες να είναι πιο κοντά στα προβλήματα. Οι προτεραιότητες στην υλοποίηση των υποδομών είναι αποφασιστικής σημασίας πολιτικές επιλογές και καθορίζουν τις αναπτυξιακές επιλογές.

α. Υποδομές

 • Ο Δήμος οφείλει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Μελέτη για την ολοκλήρωση του αγροτικού οδικού δικτύου για πλήρη εκμετάλλευση της παραγωγικής γης, βελτίωση της βατότητας, συντήρηση των αγροτικών δρόμων και διάνοιξη νέων εκεί που απαιτείται.
 • Επισκευή και διάνοιξη των επαρχιακών δρόμων σύνδεσης των χωριών.
 • Σωστή συντήρηση του οδικού δικτύου εντός της πόλης της Μυτιλήνης.
 • Σύγχρονη και σοβαρή μελέτη για την πόλη της Μυτιλήνης, η οποία θα καθιστά φιλόξενο το κέντρο της και η οποία θα αφορά την αρχιτεκτονική της όψη και την ιδιαίτερη αισθητική της, καθώς και την επέκταση των ελεύθερων χώρων, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα στους πεζούς και στους ποδηλάτες, με τη δημιουργία ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων.
 • Αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου της Μυτιλήνης σε συνεργασία με τους δημότες και τους καταστηματάρχες.
 • Δημιουργία μικρών δεξαμενών καυσίμων του Δήμου, με σκοπό την αυτοτέλεια του.
 • Πλήρης αποκατάσταση και συντήρηση του υδρευτικού και αποχετευτικού συστήματος του Δήμου.
 • Ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης της Μυτιλήνης και των περιαστικών οικισμών.
 • Μονάδες επεξεργασίας λυμάτων σε όλα τα χωριά όπου υπάρχει δυνατότητα.
 • Αναλυτικός σχεδιασμός και μάχη να μην χαθούν έργα ήδη ενταγμένα σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν. Πλήρης σχεδιασμός προτάσεων, ώστε αυτές να είναι ώριμες και σωστά μελετημένες, με σκοπό την ένταξή τους σε αναπτυξιακά προγράμματα.
 • Παρεμβάσεις μικρής κλίμακας μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς εξωτερικές εργολαβίες, αξιοποιώντας τους εργαζόμενους του Δήμου, με την αναβάθμιση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

β. Συγκοινωνίες

 • Ο Δήμος να αποτελέσει το λαϊκό παράγοντα που θα βγει μπροστά στις κινητοποιήσεις για καλύτερη ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα. Πρέπει να έρθει σε επαφή με τα υπόλοιπα νησιά και να γίνει μπροστάρης στη διεκδίκηση:

-    Καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τον Πειραιά.

-    Συχνότερης ακτοπλοϊκής σύνδεσης με Θεσσαλονίκη.

-    Γρηγορότερων και νεότερων πλοίων, που δεν θα αισθάνεσαι μέσα πολίτης τρίτης κατηγορίας.

-    Φθηνότερων εισιτηρίων και εισιτηρίων με κοινωνικά κριτήρια, ώστε να μην χρειάζεται μία περιουσία για να ταξιδέψει μία οικογένεια, αλλά και μεμονωμένα άτομα.

 • Ο Δήμος δεν θα ανεχτεί καμία ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου και των λιμανιών του νησιού.
 • Πίεση για τον επανασχεδιασμό όλων των υπεραστικών δρομολογίων του νησιού, ώστε να μην μείνει κανένα χωριό χωρίς καθημερινή σύνδεση με τη Μυτιλήνη και τα μεγάλα χωριά.
 • Ανέγερση νέου σταθμού υπεραστικών λεωφορείων.
 • Φθηνό εισιτήριο και δωρεάν είσοδος στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ για τις κατηγορίες των ανέργων, των πολυτέκνων, αλλά και των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.
 • Ανάληψη πρωτοβουλιών για μια νέα Δημοτική Υπεραστική Συγκοινωνία, κόντρα στα συμφέροντα των επιχειρήσεων, που θα γυρνάει πίσω στον ίδιο τον πολίτη το κόστος του εισιτηρίου.
 • Σύνδεση των αστικών δρομολογίων με όλα τα κομβικά σημεία της πόλης (λιμάνι, νοσοκομείο, ΙΚΑ, δικαστήρια, υπεραστικά ΚΤΕΛ κ.α.). Εύρυθμη λειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας, που δεν θα αφήνει ακάλυπτο κανένα σημείο της πόλης της Μυτιλήνης.
 • Παροχή στους δημότες μηνιαίας κάρτας με συμβολικό κόστος για τη χρήση δημοτικών ποδηλάτων που θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης, ώστε να ομορφύνει η εικόνα της Μυτιλήνης και να αποσυμφορηθεί το κέντρο της.
 • Αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και επαναλειτουργία του Δημόσιου ΚΤΕΟ για έλεγχο και επισκευή όλων των δημόσιων οχημάτων.
 • Στηρίζουμε τη λογική να ανοίξουν νέες πύλες εισόδου σε άλλα, πέρα της Μυτιλήνης, σημεία του νησιού (π.χ. Πέτρα, Μόλυβος, Πλωμάρι), οι οποίες θα συνδέουν το νησί και με τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και με τα απέναντι παράλια.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνει με την πλήρη αξιοποίηση του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού, του εξοπλισμού και των διαθέσιμων πόρων με πλήρη δημόσιο χαρακτήρα και χωρίς καμία αύξηση των δημοτικών τελών. Δηλαδή σε μια κατεύθυνση ακριβώς αντίθετη από τη σημερινή, που απαξιώνει εργαζόμενους και υπηρεσία, αφήνει την πόλη και τα χωριά γεμάτα σκουπίδια και στρώνει το δρόμο στους ιδιώτες και σε ακόμα πιο μεγάλες αυξήσεις δημοτικών τελών. Σ’ αυτή την κατεύθυνση:

 • Αξιοποιούμε όλο το υπάρχον μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό, παρέχοντας του τις δυνατότητες που σήμερα δεν έχει, για να κάνει σωστά και με ασφάλεια τη δουλειά του (γιατρό εργασίας, ατομικά είδη προστασίας, τεχνικό ασφαλείας κλπ)
 • Προχωράμε σε σχεδιασμό πενταετίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων που θα περιλαμβάνει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα ακόμα και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο), πλήρη αξιοποίηση του υφιστάμενου στόλου των απορριμματοφόρων και των κάδων, ανανέωση του εξοπλισμού με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ, έγκαιρο σχεδιασμό της προμήθειας καυσίμων και ανταλλακτικών, δημιουργία ειδικών χώρων συνεργείων αυτοκινήτων και αποθήκευσης καυσίμων του Δήμου. Κατάργηση του θεσμού των διμηνιτών, που αποτελούν ένα καθεστώς σύγχρονης δουλείας
 • Σχεδιασμός της ανακύκλωσης στη πηγή και επέκτασή της στο σύνολο του Δήμου Λέσβου, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών, σε συνδυασμό με τον επανασχεδιασμό της εσωτερικής αποκομιδής απορριμμάτων και την υπογειοποίηση των κάδων σε περιοχές ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού κάλλους.
 • Ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των ΧΥΤΑ Λέσβου και ενέργειες για τη μετατροπή τους σε ΧΥΤΥ.
 • Ορθολογική και ισομερής διακτίνιση του στόλου στην περιφέρεια και διορθωτικές επεμβάσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.
 • Συστηματική καθαριότητα των κάδων. Επαναλειτουργία του ήδη υπάρχοντος μηχανήματος και προγραμματισμός για προμήθεια νέων.
 • Άμεση λειτουργία του τμήματος κομποστοποίησης στον κεντρικό ΧΥΤΑ και αξιοποίηση του παραγόμενου κομπόστ για την συντήρηση του πρασίνου και των πάρκων του Δήμου. Λειτουργία κομποστοποίησης και στα σημεία μεταφόρτωσης.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο τουρισμός, από τις πιο προσοδοφόρες οικονομικές δραστηριότητες του νησιού, έχει αντιμετωπιστεί εντελώς αποσπασματικά με ευκαιριακές και μη ολοκληρωμένες πολιτικές. Απαιτείται άμεσα να υπάρξει το όραμα, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μίας νέας στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη, μιας στρατηγικής που θα θέτει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του πάνω από τις αγορές. Μιας στρατηγικής που θα καταστήσει την τουριστική ανάπτυξη κοινωνικά ανταποδοτική, που δεν θα λαμβάνει υπ” όψιν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που θα στηρίζει τις μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που θα αναδιανέμει τον παραγόμενο πλούτο, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και θα ωφελεί το σύνολο των εργαζομένων και των πολιτών. Υποστηρίζουμε την αναβάθμιση και διεύρυνση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού για τη στήριξη του δικαιώματος της λαϊκής οικογένειας στις διακοπές.

 • Έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό (αγροτουρισμός, περιπατητικές διαδρομές, συνεδριακός τουρισμός, Birdwatcers, Backpackers κ.α.).
 • Καθορισμός παραλιών και άλλων χώρων για ελεύθερη κατασκήνωση, κόντρα στη νομοθεσία.
 • Προώθηση παγκοσμίως των γεύσεων του νησιού μας, ως μεγάλο πλεονέκτημα του (ούζο, κρασί, τυρί, ελιές, λάδι κ.α.) και ύπαρξη των προϊόντων αυτών σε όλες τις τουριστικές ενέργειές μας. Να κάνουμε το νησί κέντρο γαστρονομικού τουρισμού με την ενίσχυση και καλύτερη προβολή της γιορτής του ούζου, της σαρδέλας και του κάστανου.
 • Αξιοποίηση και βελτίωση των Ιαματικών πηγών του Δήμου (Θερμαλισμός – ιαματικός τουρισμός.
 • Λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού, στοχεύουμε στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την καθημερινή διασύνδεση της Λέσβου με τα τουρκικά παράλια και την άσκηση πιέσεων για την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης τουριστικής βίζας και πράσινης κάρτας.
 • Ανάκτηση των χαμένων γαλάζιων σημαιών για τις παραλίες μας και επιδίωξη να πάρουμε ακόμα περισσότερες.
 • Γραφείο τουριστικών πληροφοριών του Δήμου Λέσβου, το οποίο πρέπει να λειτουργεί όλο τον χρόνο, με έντυπα και χάρτες σε πολλές γλώσσες, αφού πρώτα ξαναγραφούν και συμπεριλάβουν τα νέα δεδομένα του νησιού μας στον χώρο του παλιού Λιμεναρχείου. Ιδιαίτερα INFO DESKS στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο.
 • Πρέπει να σταματήσει η σπατάλη χρημάτων για διαφήμιση χωρίς σαφή προσανατολισμό. Οργανωμένη παρουσία στις εκθέσεις. 

ΑΓΡΟΤΙΚΑ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο. Ο αγροτοδιατροφικός τομέας, το μεγάλο πλεονέκτημα της Λέσβου, μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό συνολικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της περιοχής. Στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, επιδιώκουμε μια γεωργική παραγωγή ορθολογικά οργανωμένη, που θα σέβεται τους φυσικούς πόρους, θα προστατεύει τη βιοποικιλότητα, θα παράγει ποιοτικά προϊόντα που θα αλλάζουν τα πρότυπα κατανάλωσης και διατροφής, ενώ θα ενθαρρύνει τους συνεταιρισμούς, θα συνδέει την αγροτική παραγωγή με την έρευνα και παράλληλα θα συγκρατεί τον κόσμο, ιδίως τους νέους, στον τόπο τους, προωθώντας μια νέα ποιότητα ζωής. Η παραγωγική ανασυγκρότηση αποτελεί φιλόδοξο έργο και μακρόπνοο σχεδιασμό. Σε επίπεδο Δήμου βάζουμε σήμερα τις ελάχιστες βάσεις πάνω στις οποίες θα χτίσουμε.

 • Στήριξη του κινήματος χωρίς μεσάζοντες, συνεργατικών παντοπωλείων, αγροτικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων, γυναικείων συνεταιρισμών, λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων.
 • Διάθεση κτιρίου σε συνεταιρισμούς για λιανική πώληση προϊόντων.
 • Κεντρική λαϊκή δημοτική αγορά στεγασμένη.
 • Σεμινάρια νέων αγροτών στα χωριά από κλιμάκια του Δήμου. Τα σεμινάρια θα αφορούν καλλιεργητικές μεθόδους και πρώτες βοήθειες.
 • Δημοτική επιχείρηση για χονδρική πώληση ντόπιων αγροτικών προϊόντων από τους συνεταιρισμούς στα μεγάλα αστικά κέντρα μακριά από τη λογική ανάλογων εγχειρημάτων του παρελθόντος, που χρησιμοποίησαν το μόχθο του αγροτικού κόσμου για ίδιον όφελος και τελικά κατάφεραν να πλήξουν έως και να κλείσουν οριστικά συνεταιρισμούς.
 • Ίδρυση αντιδημαρχίας αγροτικών και δημοτικού αγροτικού γραφείου.
 • Συνεργασία Δήμου – Πανεπιστήμιου για μελέτες ανάδειξης των πλεονεκτημάτων των ντόπιων προϊόντων.
 • Ο Δήμος μπροστάρης για τη χρηματοδότηση πιστοποιήσεων για τα ντόπια προϊόντα.
 • Παραχώρηση κτήματος σε ομάδες ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών, προκειμένου να δημιουργηθεί μια Κιβωτός για τη διατήρηση αυτών των ποικιλιών.
 • Σήμα ποιότητας από το Δήμο για τα λεσβιακά προϊόντα.
 • Λειτουργιά των δημοτικών σφαγείων Μανταμάδου και Σκαλοχωρίου, αφού η ΑΔΕΛ ολοκληρώσει τη διαδικασία ώστε αυτά να είναι νόμιμα.
 • Εξεύρεση, σε συνεργασία με τους παραγωγούς, οριστικής και βιώσιμης λύσης για τη διάθεση προϊόντων γάλακτος. 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο πολιτισμός αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα του νησιού μας. Έξω και πέρα από τη λογική της εμπορευματοποίησης, επιδιώκουμε τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτιστικού ήθους και περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή των δημοτών ως δημιουργών αλλά και ως πυρήνων ενίσχυσης και στήριξης της δημιουργίας. Πρεσβεύουμε την αποκέντρωση των πολιτιστικών υπηρεσιών, τη μείωση των ανισοτήτων πρόσβασης σε αυτές, τη στήριξη της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αναγνωρίζουμε τη δυνατότητα της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας να λειτουργήσει και ως αναπτυξιακό εργαλείο, προωθώντας ένα μοντέλο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο μπορεί να αποτρέψει τον οικονομικό και δημογραφικό μαρασμό της περιφέρειας και την πολιτισμική ισοπέδωσή της. Η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των πολιτών, η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, η στήριξη, αξιοποίηση και προβολή της σύγχρονης τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και η ανάδειξη του ιδιαίτερου πολιτιστικού προϊόντος κάθε δημοτικού διαμερίσματος πρέπει να είναι οι άξονες που θα κινηθεί ο Δήμος.

 • Στήριξη της ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας (θέατρο, μουσική, χορός, φωτογραφία κ.α.).
 • Διοργάνωση παλλεσβιακών μαθητικών φεστιβάλ μουσικής, χορού, θεάτρου, ζωγραφικής, γκράφιτι, λογοτεχνίας κ.λπ..
 • Στήριξη και ενίσχυση των Πολύκεντρων, ώστε αυτά να αποτελούν τα κύτταρα διάχυσης των πολιτισμικών αγαθών σε ολόκληρο το νησί.
 • Καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής περιουσίας του Δήμου (κτίρια, πίνακες, αντικείμενα Τέχνης κ.λπ.).
 • Δημιουργία μόνιμων στεγασμένων αλλά και υπαίθριων χώρων εικαστικών παρεμβάσεων.
 • Ίδρυση Δημοτικού Κινηματογράφου στη Μυτιλήνη για χειμερινές και θερινές προβολές και δημιουργία Κινηματογραφικής Λέσχης.
 • Φεστιβάλ Γαστρονομίας υψηλών προδιαγραφών με στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της Λεσβιακής κουζίνας.
 • Κινητή δημοτική δανειστική βιβλιοθήκη.
 • Πρωτοστατούμε στη δημιουργία Μουσείου Κεραμεικής.
 • Στήριξη Δημοτικής Πινακοθήκης.
 • Διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων μέσω ανταλλαγής εκθεμάτων των μουσείων της Λέσβου με άλλα μουσεία.
 • Λειτουργία και διεύρυνση ωραρίου όλων των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων του νησιού.
 • «Λεσβιακό Καλοκαίρι».  Έγκαιρος σχεδιασμός και σωστή κατανομή των εκδηλώσεων σε όλο το νησί, όπου αφ’ ενός θα συμμετέχουν όλες οι ομάδες του νησιού που δραστηριοποιούνται σε οποιοδήποτε τομέα πολιτιστικής παραγωγής και αφ’ ετέρου με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα, ώστε να εμπλουτίζεται η πολιτιστική ζωή του νησιού. Πολύπλευρες εκδηλώσεις (μουσική, θέατρο, βιβλιοπαρουσιάσεις, εικαστικές εκθέσεις κ.λπ.). Ορθολογική οικονομική διαχείριση, ώστε να αποφευχθεί και η ένδεια εκδηλώσεων αλλά και τα άσκοπα και υπέρογκα έξοδα.

ΝΕΟΛΑΙΑ

Η ανάπτυξη του νεανικού πνεύματος, η ανάγκη αναγνώρισης μιας ιδιαίτερης ταυτότητας των εφήβων και η επιθυμία για μια διαφορετική κοινωνικότητα και επικοινωνία είναι βασικές προτεραιότητες για τις οποίες ο Δήμος οφείλει να εργαστεί. Για το σκοπό αυτό παραθέτουμε σειρά παρεμβάσεων:

 • Ο Δήμος οφείλει να ενθαρρύνει την συμμετοχή της νεολαίας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, μέσα από ένα τοπικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία, σε συνεργασία με εκπρόσωπους της νεολαίας από μαθητικά συμβούλια, αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία, φοιτητικές συλλογικότητες, εργατικά σωματεία κλπ.
 • Δημιουργία Αυτοδιαχειριζόμενου Πολύκεντρου Νεολαίας ως χώρου δημιουργικής έκφρασης και ελεύθερης επικοινωνίας (μουσική, χορός, κινηματογράφος, λογοτεχνία, θέατρο, φωτογραφία, επιτραπέζια παιχνίδια, χρήση βιβλιοθήκης, συζητήσεις-εκδηλώσεις, πάρτι, δωρεάν φροντιστήρια κτλ.) και εργαλείου συμμετοχής των νέων του νησιού στη γενικότερη προσπάθεια αναβάθμισης του επιπέδου ζωής
 • Δημιουργία Κέντρου Συμβουλευτικής και Πρόληψης για Νέους με σκοπό την ενημέρωση και συμμετοχή των νέων σε δραστηριότητες επαγγελματικού προσανατολισμού του Δήμου Λέσβου και την πρόληψη και εναντίωση στις εξαρτήσεις
 • Δημιουργία skate park.
 • Διαγωνισμοί για δημιουργία χώρων χρώματος στην πόλη με γκράφιτι και φυτά.
 • Συμβολή του Δήμου σε συμμετοχή σχολείων σε διαγωνισμούς (μαθηματικούς, ζωγραφικής κτλ.) και σε διεθνείς προσπάθειες, όπως το σχολικό διαδικτυακό ραδιόφωνο.
 • Πρόγραμμα γνωριμίας των νέων με τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του δήμου.
 • Δημιουργία σκακιστικού ομίλου- διοργάνωση ατομικού πρωταθλήματος σκακιού.
 • Καθιέρωση ημέρας θεατρικής συνάντησης Μαθητικών Θιάσων και συναυλιών με μαθητικά συγκροτήματα.
 • Διοργάνωση προγραμμάτων Επικοινωνίας και Αμοιβαίας Μετακίνησης Νέων σε συνεργασία με δήμους άλλων χωρών. 

ΠΑΙΔΕΙΑ

Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση στον κρίσιμο αυτό χώρο επιδεινώνεται ραγδαία. Κάτω από τις επιταγές των μνημονίων, σχολεία υποβιβάζονται, συγχωνεύονται ή και κλείνουν. Ειδικά για τα χωριά, αυτό αποτελεί βαρύτατο πλήγμα και συμβάλλει στο μαρασμό και στην πληθυσμιακή και κοινωνική εξόντωση. Η παιδεία έγινε εμπόρευμα και άρα ό,τι δεν «συμφέρει» κλείνει. Έτσι, το συμφέρον του μαθητή που μέχρι τώρα ξέραμε πως έπρεπε να βρίσκεται στο κέντρο κάθε ενέργειας, αντικαταστάθηκε από το συμφέρον της δημοσιονομικής πολιτικής. Εκπαιδευτικοί μπαίνουν σε διαθεσιμότητα και απολύονται, σχολεία λειτουργούν με σημαντικές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, οι σχολικοί φύλακες απολύονται, οι δαπάνες συνεχώς μειώνονται, οι μαθητές ανά τμήμα αυξάνονται με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του παρεχόμενου επιπέδου μόρφωσης.

 • Αγωνιστική διεκδίκηση και ανάδειξη αιτημάτων που απασχολούν τη σχολική κοινότητα (έλλειψη εκπαιδευτικών, αύξηση πόρων, συγχωνεύσεις και υποβιβάσεις).
 • Απόλυτη διαφάνεια στην κατανομή των χρημάτων στα σχολεία.
 • Δημιουργία δικτύου σε συνεργασία σχολείων και κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου για τη στήριξη οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
 • Ουσιαστική λειτουργία Υπηρεσίας Ψυχολογικής και Κοινωνικής στήριξης παιδιών και γονέων.
 • Δημιουργία μικρών, ευέλικτων συνεργείων τεχνικής υποστήριξης της σχολικής μονάδας, για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων συντήρησης των σχολικών κτιρίων. Το κάθε συνεργείο να έχει την ευθύνη μιας συγκεκριμένης δημοτικής ενότητας.
 • Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα θέρμανσης των σχολείων με σύγχρονες, οικονομικές και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις (χρήση πυρηνόξυλου, αξιοποίηση της γεωθερμίας). Εφαρμογές ενεργειακής αναβάθμισης στα σχολεία.
 • Ο Δήμος να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στην εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε να αξιοποιηθεί η τεράστια εμπειρία του Πανεπιστημίου, με την υλοποίηση συντονισμένων δράσεων και επιστημονικών λύσεων σε τοπικά ζητήματα.
 • Στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ως βασικός πυλώνας ζωντάνιας και επιστημονικότητας στο νησί. Εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή διάλυσης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Διεκδικούμε τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας, υποστηρίζοντας την αναβάθμιση της κοινωνικής μέριμνας προς τους φοιτητές και διεύρυνσή της (σίτιση, στέγαση, υγειονομική περίθαλψη). Πλήρης κάλυψη σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Μπροστά στους αγώνες ενάντια στην διαθεσιμότητα του προσωπικού.
 • Αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την ανάκληση παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ του Αρχοντικού Κατσάνη, ώστε να στεγαστεί το Μουσικό Σχολείο σε αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις, που αποτελεί χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
 • Άμεση μετεγκατάσταση του Ειδικού Γυμνασίου σε χώρο που να πληροί τις προϋποθέσεις για την εγκατάστασή του.

 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η συμμετοχή στην άθληση και τη φυσική αγωγή κάθε πολίτη εκεί που ζει, σπουδάζει, εργάζεται χωρίς διακρίσεις αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα. Για εμάς η αποτελεσµατικότητα του αθλητικού μοντέλου κρίνεται κυρίως από την αύξηση του αριθµού των αθλούµενων στο σύνολο της κοινωνίας. Απορρίπτουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την εμπορευματοποίηση, που αντιμετωπίζουν τον αθλητισμό ως πεδίο κερδοφορίας, και στηρίζουμε τις δράσεις του ερασιτεχνικού αγωνιστικού και σωµατειακού αθλητισμού.

 • Αναδεικνύουµε το δηµόσιο αθλητικό χώρο, τον αθλητισµό για όλους, με τη συντήρηση, την επισκευή και την εύρυθμη λειτουργία των υπαρχόντων αθλητικών υποδομών του νησιού (Κολυμβητήριο, γήπεδα κ.λπ.). Πολλαπλασιάζουμε τις υποδομές για την εξυπηρέτηση αθλητικών, πολιτιστικών και άλλων κοινωνικών δράσεων.
 • Ενισχύουμε τα αθλητικά σωματεία επιδιώκοντας ισόρροπη ανάπτυξη όλων των αθλημάτων. Κανένας σύλλογος χωρίς στέγη.
 • Δίνουμε στο αρμόδιο επιτελικό όργανο σχεδιασμού και άσκησης ελέγχου ουσιαστικές αρμοδιότητες στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
 • Διασφαλίζουμε το δωρεάν χαρακτήρα των παρεχόμενων από το Δήμο υπηρεσιών.
 • Διεκδικούμε το Γήπεδο Μυτιλήνης να παραμείνει ένας χώρος μαζικής άθλησης.
 • Προωθούμε στα σχολεία προγράμματα ενημέρωσης για το ντόπινγκ σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

ΦΥΛΟ,ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

α) Φύλο

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο κορυφώνεται η τρέχουσα κοινωνική και οικονομική κρίση και όσο παρατείνεται η διάρκειά της και αυξάνεται η έντασή της οι γυναίκες, υφίστανται και θα υφίστανται, τις συνέπειες της κρίσης σε μεγαλύτερο βαθμό.

Σ’ αυτές τις συνθήκες παρατεταμένης κρίσης που ολόκληρη η κοινωνία δέχεται επίθεση είναι φανερό πως οι γυναίκες είναι ο πιο εύκολος στόχος.

Στην σημερινή κατάσταση της βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης :

         Αγνοούνται  ακόμα περισσότερο οι ανάγκες τους και καταπατούνται τα δικαιώματα τους  στην ήδη απορυθμισμένη αγορά εργασίας.

         Αποδυναμώνονται και στη συνέχεια ιδιωτικοποιούνται σημαντικοί τομείς του κράτους που βρίσκονται στις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και αποτελούν τομείς στήριξης της γυναικείας χειραφέτησης ( παιδική φροντίδα/ παιδικοί   σταθμοί, φροντίδα ηλικιωμένων, σύστημα υγείας, κ.α)

         Η άσκηση βίας  εναντίον των γυναικών αυξάνεται και εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων. Το σημαντικότερο είναι ότι οι σκιές  της κρίσης, αποθαρρύνουν ακόμη περισσότερο  τις γυναίκες από την συμμετοχή τους στα κοινά.

Στα όρια των δήμων διαβιώνουν χιλιάδες γυναίκες συμβασιούχες, εργαζόμενες με stage, δημόσιοι υπάλληλοι με μειωμένους μισθούς, πολίτες που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, μικροεπαγγελματίες και βιοτέχνες, γυναικείοι συνεταιρισμοί που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, αλλά και που έχουν πέσει θύματα κακοδιαχείρισης προηγούμενων δημοτικών αρχών. Επίσης είναι γνωστό πως ένας μεγάλος αριθμός εργαζόμενων στο δήμο με μόνιμη ή ευέλικτη εργασία είναι γυναίκες.

Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί από μόνη της να σηκώσει το βάρος της αντιμετώπισης της διεξόδου από την κρίση.

Οφείλει όμως να αναλάβει πρωτοβουλίες, αναδιατάσσοντας στόχους και υπηρεσίες και διεκδικώντας συγκεκριμένα μέτρα.

Αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν αρκεί μόνο ‘’η ολοκλήρωση κάποιων έργων’’ αλλά η τοπική   αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να σταθεί απέναντι στα μέτρα που πλήττουν τις γυναίκες στη μισθωτή εργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και στην αυτοαπασχόληση.

Να πάρει μέτρα που θα συμβάλουν στο μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης στην κοινωνία. Μέτρα που θα αναπτύσσουν ουσιαστικές δράσεις αλληλεγγύης και στήριξης προς τις άνεργες, τις γυναίκες με μισό μεροκάματο, μισό μισθό, μισή ζωή.

Συνοψίζοντας λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε πως οι γυναίκες σήμερα έχουν ανάγκη από:

         Ενημέρωση και ψυχολογική στήριξη για την διαχείριση προβλημάτων που προκύπτουν στην οικογένεια εξαιτίας όλων όσων περιγράψαμε παραπάνω.

         Αλληλεγγύη και στήριξη στους χώρους εργασίας και ιδιαίτερα σ’ αυτές που εργάζονται χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

         Ανάπτυξη μέτρων που θα επιτρέπουν τη συμμετοχή τους στην εργασία και στα κοινωνικά δρώμενα.( παιδικοί σταθμοί, φροντίδα ηλικιωμένων κ. α. )

         Στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας με ενημέρωση και παροχή τεχνογνωσίας ( αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στήριξη γυναικείων συνεταιρισμών)

         Ολόπλευρη στήριξη του κέντρου κακοποιημένων γυναικών / δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη βία κατά των γυναικών.

 

β) Μετανάστευση

Ως Δημοτική Κίνηση που προτάσσει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων σε ύψιστο αγαθό, θεωρούμε ότι το νησί μας δεν πρέπει να γίνει συνώνυμο της φυλάκισης και του γολγοθά των προσφύγων και των μεταναστών. Προτείνουμε η ζωή τους, για όσο διάστημα βρίσκονται στο νησί μας, να διέπεται από αρχές φιλοξενίας και καλωσορίσματος στα χώματα της Ευρώπης, στα χώματα της ελπίδας τους, όπου κανένας άνθρωπος δεν θα θεωρείται παράνομος. Τασσόμαστε κατά της Συνθήκης Δουβλίνο II, των πρακτικών της Frontex και των παράνομων επαναπροωθήσεων.

 • Κατάργηση του Κέντρου Κράτησης στη Μόρια.
 • Προωθούμε ένα Ανοιχτό Κέντρο Υποδοχής Ολιγοήμερης Διαμονής, ενάντια στη λογική των ΚΕΠΥ, όπου οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα μπορούν με αυτό-διαχείριση, αυτό-οργάνωση και αξιοπρέπεια να ορίσουν τη ζωή τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καταγραφής τους. Την ευθύνη οργάνωσης και συντήρησης θα την έχει ο ίδιος ο Δήμος και την ευθύνη διαμονής οι ίδιοι οι διαμένοντες.
 • Γραφείο εξυπηρέτησης μεταναστών και προσφύγων με διερμηνείς και εξειδικευμένο προσωπικό που θα τους βοηθάει να ολοκληρώσουν τα έγγραφά τους και θα τους ενημερώνει, καθώς και διασφάλιση των διαδικασιών όπου όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα έχουν δικαίωμα σε όλες τις υπηρεσίες υγείας.
 • Όσον αφορά τους χρόνια διαμένοντες μετανάστες, προχωράμε στην ίδρυση γραφείου εξυπηρέτησης μεταναστών, με εξειδικευμένο προσωπικό και συμβουλευτικές υπηρεσίες, για να βοηθηθούν να ενταχθούν στη λεσβιακή κοινωνία και να ξεπεράσουν πιο εύκολα τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα. Το Γραφείο αυτό θα ξεκινήσει διαδικασίες εμπιστευτικής καταγραφής δεδομένων εργασίας και διαμονής των χρόνιων μεταναστών, ώστε να παρέχει σε κατάλληλο χρόνο όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόκτηση παροχής άδειας παραμονής.

ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο Δήμος πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής στην αντιμετώπιση της ανεργίας και συμπαραστάτης στους αγώνες των εργαζομένων και των άλλων κοινωνικών στρωμάτων για αξιοπρεπή διαβίωση και σταθερή δουλειά. Είμαστε σαφέστατα υπέρ της σταθερής και μόνιμης εργασίας και κατά των ευέλικτων μορφών εργασίας δουλεμπορικού τύπου όπως είναι τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας των ΜΚΟ. Οι νησιωτικοί δήμοι δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς των προσλήψεων και μπορούν να ζητήσουν νέο προσωπικό.

- Εκπόνηση προγράμματος για την προκήρυξη μόνιμου προσωπικού.

- Συστήνουμε Γραφείο Συμβουλευτικής και Στήριξης Ανέργων.

-Στηρίζουμε και ενθαρύνουμε   με κάθε μέσο τις πρωτοβουλίες για συνεργατικά εγχειρήματα και συνεταιρισμούς.