Άρθρο του Πάνου Γρηγορίου: «Άλλος Δρόμος» για το Δήμο Λέσβου *

Μάι 15th, 2014 | By | Category: Άρθρα - Συνεντεύξεις, Ιστολόγιο

grigoriou_0Η ευρωπαϊκή ενότητα οφείλει σε ένα μεγάλο βαθμό την ύπαρξή της στο μεγάλο ευρωπαϊστή, ομοσπονδιστή και αντιφασίστα Altiero Spinelli.

O Spinelli, ως ευρωβουλευτής, το 1984 παρουσίασε το καταστατικό σχέδιό του για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που υπερψηφίσθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περιθωριοποιήθηκε όμως από το συντηρητισμό των κρατών-μελών.

Αυτές οι λίγες γραμμές αρκούν για να γίνει κατανοητό πόσο αλληλένδετη είναι η ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία με τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Στη σημερινή της διαδρομή, η ευρωπαϊκή ενοποίηση χρειάζεται άμεσα εκδημοκρατισμό θεσμών, αναβάθμιση του ρόλου των Ευρωπαίων πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αποκέντρωση των δομών άσκησης εξουσίας.

Δηλαδή η Ευρώπη χρειάζεται ομοσπονδίωση και περισσότερη συμμετοχική δημοκρατία. Δύο κατευθύνσεις, που αναμφίβολα κατακτώνται μέσα από το θεσμικό και πολιτικό σεβασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αυτό σημαίνει, όμως, ότι χρειάζονται ικανοί και δυναμικοί άνθρωποι και σχήματα που θα επιτρέψουν την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Για το λόγο αυτό επιλέγω να υποστηρίξω την Κυριακή για δήμαρχο Λέσβου τον καθηγητή Στράτο Γεωργούλα και να υπερψηφίσω το συνδυασμό του. Για την ανάπτυξη της Λέσβου, στην Ευρώπη της πραγματικής ανάπτυξης και ισότητας.

*Αναδημοσίευση από το ΕΜΠΡΟΣ

Μοιράσου το…

Leave a Comment