Άρθρο του Χριστόφορου Ζερδελή: Ο «Άλλος Δρόμος», ανάχωμα στη μνημονιακή λεηλασία του τόπου*

Μάι 15th, 2014 | By | Category: Άρθρα - Συνεντεύξεις, Ιστολόγιο

hristoforos_zerdelisΗ επόμενη μέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα βρει τους δήμους της χώρας μπροστά σε μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις.

Το μνημονιακό πλαίσιο λειτουργίας που έχει σχεδιαστεί τα τελευταία χρόνια για την τοπική αυτοδιοίκηση, δημιουργεί τεράστια ζητήματα για το «αύριο» των δήμων και των τοπικών κοινωνιών.

Οι δεκάδες σχετικοί εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων εισάγουν διαρκή λιτότητα, σε συνδυασμό με σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία, σε όλους τους δήμους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ήδη σημαντικά χρεωμένοι.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ σχεδιάστηκε για να αποτελέσει τη διαρκή θηλεία στο λαιμό των δημοτικών αρχών, με στόχο την εφαρμογή προγραμμάτων σκληρής λιτότητας σε όλους τους δήμους της χώρας.

Ήδη οι προϋπολογισμοί των δήμων για το 2014 προβλέπουν σημαντική περιστολή δαπανών, ιδιαίτερα σε σχέση με τις κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχουν, ενώ την ίδια στιγμή σχεδιάζονται σημαντικές αυξήσεις σε δημοτικά τέλη και φόρους, με στόχο την είσπραξη εσόδων από παντού.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ξεκάθαρα ότι οι δήμοι θα αποτελέσουν μία από τις μεγάλες δεξαμενές απολύσεων και αναγκαστικών μετακινήσεων προσωπικού, ενώ και το μέλλον σημαντικών προγραμμάτων κοινωνικής προσφοράς στους δημότες τίθεται εν αμφιβόλω.

Όμως οι δήμοι θα κλιθούν να αποφασίσουν και για μια σειρά από τεράστιας σημασίας ζητήματα. Το πρώτο είναι το νερό και η ανακοπή των μεθοδεύσεων για την ιδιωτικοποίησή του.

Ήδη το θέμα τίθεται σε πολλές περιοχές επιτακτικά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πριν από μερικές ημέρες, η κυβέρνηση εκχώρησε το 10% της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική εταιρεία τοποθέτησης κεφαλαίων (fund) αμερικανικών συμφερόντων. Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη γίνεται τεράστιος αγώνας να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων των τοπικών οικονομιών.

Σε όλη τη χώρα σχεδιάζονται φαραωνικά έργα που σχετίζονται με την εκμετάλλευση της ενέργειας και των φυσικών πόρων. Η Λέσβος δεν αποτελεί δυστυχώς εξαίρεση. Τα έργα αυτά συνοδεύονται από βίαιες μεταλλάξεις του φυσικού περιβάλλοντος και καταστρέφουν τις παραδοσιακές μορφές οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Οι δήμοι της χώρας χρησιμοποιούνται, στο πλαίσιο αυτό, από τα διεθνή οικονομικά συμφέροντα, ως όχημα για την προώθηση των καταστροφικών σχεδίων τους.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι εάν οι νέες δημοτικές αρχές δεν έχουν σα στόχο τους την ανατροπή όλων των προαναφερθέντων σχεδιασμών, την επόμενη πενταετία οι δημότες θα δουν την καθημερινότητα της ζωής τους να υποβαθμίζεται συστηματικά.

Ο «Άλλος Δρόμος» της Λέσβου έχει ξεκάθαρα αυτήν τη στόχευση. Να αγωνιστεί μαζί με όλους τους πολίτες για την ανάσχεση της λαίλαπας των συμφερόντων που αδημονούν να καταστήσουν το Δήμο ένα μηχανισμό καταπίεσης και οικονομικού ξεπουλήματος.

Στόχος μας, να προστατέψουμε τον ανθρώπινο χαρακτήρα του νησιού και της πόλης μας και να προωθήσουμε την κοινή πρόοδο, διαφυλάσσοντας τους φυσικούς και κοινωνικούς μας πόρους. Θα νικήσουμε!

*Αναδημοσίευση από το ΕΜΠΡΟΣ

Μοιράσου το…

Leave a Comment